г. Киев ул. Героев Днепра 31б
Показать на карте

Кольорова цегла

Кольорова цегла

Керамічна цегла

Мистецтво випалу цегли було відомо людям ще в глибоку давнину, задовго до народження Ісуса Христа. Але і сьогодні популярність цього будівельного матеріалу надзвичайно висока. Зрозуміло, час вніс свої корективи в технології виробництва, але основний принцип залишився незмінним - цегла як і раніше проводиться методом випалу глини. Завдяки таким властивостям, як надійність, довговічність, економічність, вогнестійкість і екологічна чистота, сучасна керамічна цегла впевнено витримує конкуренцію з багатьма будівельними матеріалами. Сучасні будівлі з бетону, скла і металу не в силах витіснити цеглу з його багатовіковою історією і традиціями застосування. Крім свого основного призначення, цегла також служить і для додання естетики зовнішньому вигляду будівель. Цегла для кладки фасаду, оздоблювальна, або цегла облицювальна, є не тільки основним елементом будівельної конструкції, але, крім цього, виконує декоративні функції. Фасадна цегла, як правило, порожниста, що покращує її теплоізоляційні властивості. Декоративну цеглу можна використовувати не тільки для прикраси фасадів будівель, але і в якості матеріалу для обробки елементів інтер'єру. Його відмітними ознаками є бездоганний з точки зору естетики зовнішній вигляд і точні розміри. Одним з важливих переваг оздоблювальної цегли, є його універсальна сполучуваність з будь-якими стіновими матеріалами. Крім цегляних стін, керамічною цеглою можуть облицьовуватися будівлі побудовані з пінобетону, газобетону та ін. Матеріалів.

Колір цегли

Прийнято вважати, що цегла обов'язково повинна бути червоною. Однак, завдяки сучасним технологіям, колірна гамма цегли може варіюватися в найширших межах. В першу чергу колір цегли залежить від способу фарбування. Найбільш дорогим способом є об'ємне фарбування, при якому фарбувальні пігменти змішуються з глиняною сировиною до отримання однорідної маси. Після випалу така цегла набуває рівномірного кольору, як на гранях, так і по всьому об'єму. Відповідно, колір на сколах не відрізнятиметься від кольору на лицьовій поверхні. Зміною складу сировини, а також температури і часу випалу, можна отримати різні відтінки одного і того ж кольору.

Наприклад, для популярної останнім часом «баварської кладки» необхідно, як мінімум, чотири п'ять відтінків цегли одного кольору. Існують і інші види кладки, які передбачають використання кольорової цегли різних відтінків. При всіх очевидних перевагах, основним недоліком даного способу фарбування є те, що червоний колір обпаленої глини простіше затемнити до коричневого або теракотового, використовуючи в якості пігменту оксиди марганцю, ніж отримати світлі тони, для чого будуть потрібні дорогі освітлюючі компоненти.

Цегла облицювальна світлих тонів - від білого до солом'яного і жовтого - можна отримати також додаванням в глину вапна. Однак при недостатньому її подрібненні, з часом може відбутися розтріскування цегли. Для цього достатньо одного зерна вапна розміром близько півміліметра. Вбираючи вологу, таке зерно збільшується в об'ємі і руйнує цеглу. Зрозуміло, не може бути й мови про те, щоб використовувати такий будівельний матеріал для прикраси фасаду. Існує також спосіб рівномірного поверхневого фарбування керамічної цегли, що дозволяє отримати десятки квітів. При цьому товщина пофарбованого шару становить кілька міліметрів.

Крихкою і непрактичною, хоча і дорогою, є глазурована цегла. Процес її виготовлення складається в нанесенні глазурі - склоподібного мінерального складу - на вже обпалену керамічну цеглу, і повторному її випалюванні із низькою температурою. При цьому цегла отримує блискучу водонепроникну і морозостійку поверхню. Однак така поверхня дуже примхлива і погано переносить укладання і транспортування. Більш міцними є сучасні металополімерні покриття. При цьому цегла облицювальна може бути не тільки пофарбована в будь-який колір, але і носити на своїх гранях різні малюнки. Тут зустрічаються і звичайні візерунки, і малюнки, що імітують текстуру різних декоративних каменів.

comments to "Кольорова цегла"