г. Киев ул. Героев Днепра 31б
Показать на карте

Навіщо цеглі щіліні? Частина шоста

Навіщо цеглі щіліні? Частина шоста



  Значить, один з виходів зменшення товщини стін при використанні традиційного будівельного матеріалу як раз і полягає в використанні поризованного цегли з високим ступенем пустотности. На скільки можна зменшити товщину стіни за рахунок його застосування?

  Елементарний розрахунок, проведений все по тій же формулі, показує, що застосування цегли з пустотностью 45% і коефіцієнтом теплопровідності 0,29 дозволяє зменшити товщину стіни практично в 2 рази. Це дуже суттєвий ефект. При товщині стіни 82 см ми отримуємо повноцінну стіну (тобто стіну, задовольняє новим вимогам СНиП) навіть без застосування утеплювача. А що таке 81 см кладки - це трохи більше, ніж стандартна кладка в 2,5 цегли. Виберіть інший цегла, з іншого величиною теплопровідності - зменшіть товщину стіни ще більше.

  Кожен може провести необхідні розрахунки сам. Термічний опір стіни R = 3,14 - це константа. Вибирайте будь-який цегла, підставляєте в формулу значення його теплопровідності і вважаєте. Споживача лякає, перш за все, те, що цегла з високим ступенем пустотности коштує дорого. А чи так це насправді? Збільшення товщини стіни з метою поліпшення теплотехнічних характеристик майбутнього будинку неминуче призводить до його подорожчання (хочеш - не хочеш, а вимог СНиП треба виконувати).

  Але при цьому треба пам'ятати, що збільшення капітальних витрат при будівництві неминуче призводить до зниження витрат при експлуатації (див. Графік). Таким чином, витрачені при будівництві кошти неминуче повернутися до Вас у вигляді економії, наприклад, на опаленні.

  Але і в цій справі головне не «переборщити» і знайти оптимальне співвідношення між капітальними витратами і витратами на подальшу експлуатацію (попросту кажучи, «надвитрат» Вам не повернути ніколи). І це оптимальне співвідношення має знайти своє вираження, насамперед в оптимальній товщині стін будинку, що будується. Той цегла, про який ми сьогодні говоримо, як раз і дозволяє побудувати стіну з оптимальною товщиною і з оптимальними теплотехнічними характеристиками. Ну, а на скільки він дорожчий, давайте рахувати.

  Одинарний повнотіла цегла Краснополянская заводу марки М100 коштує приблизно 7,25 рубля за штуку. Ціна одинарного пустотілого поризованного цегли, пропонованого тим же «Вінербергер Цеглина» - 8,25 рубля за штуку. Тобто кожна цеглина обходиться на рубль дорожче. Але ж Ви і товщину стіни за рахунок застосування цегли зменшуєте в два рази, а це значить, що побудована з пустотілого поризованного цегли стіна обійдеться як мінімум в півтора рази дешевше, ніж стіна зі звичайного будівельної цегли. Не вірите?

  В одному кубометрі цегли стандартного розміру міститься близько 450 цеглин. Таким чином, один кубометр кладки зі звичайної цегли обійдеться 1200 тис. грн з пустотілого поризованного 1500 тис. грн. Так, у вартості самого цегли ми, начебто, програємо. Але ж з одного кубометра звичайної цегли можна побудувати всього 0,625 квадратного метра стіни товщиною 1,62 м, в той час як з пустотілого 1,23 кв. метра товщиною 0,82 м. Ось Вам і виграш - ті самі півтора рази.
Ми з Вами в своїх розрахунках отримали необхідну товщину стіни з поризованного саману - 82 см. Але ж стіни такої товщини не роблять - звичайна товщина стіни - 2,5 цегли або 62 см. Як і чим набрати відсутні 20 см товщини? У наших розрахунках за рахунок застосування нового цегли ми значно вже значно наближаємося до необхідної розрахункової величини. Це означає, що залишається додати невеликий шар утеплювача, або обштукатурити стіну з застосуванням високоефективної теплоізоляційної штукатурки, і ви отримаєте стіну, повністю задовольняє новим вимогам СНиП без збільшення її товщини.