г. Киев ул. Героев Днепра 31б
Показать на карте

Навіщо цеглі щіліні? Частина третя

Навіщо цеглі щіліні? Частина третя



  Цегла чийого виробництва зараз пропонується на нашому ринку?
У продажу можна знайти і вітчизняний та імпортний цегла. Найбільшим попитом користується вітчизняний цегла, як найбільш дешевий. І пропонує його безліч заводів. Параметри будівельної цегли, пропонованого різними вітчизняними заводами, відрізняються дуже незначно.

  Об'єднує їх лише одне - досить низькі показники теплопровідності. Та це й зрозуміло, адже про теплозберігаючих технології в будівництві у нас до сих пір просто не замислювалися. Ні, не те щоб жоден завод не вмів виготовляти саман. Уміють. Але це в основному зовсім не той за теплозберігаючих властивостях цегла, який на сьогодні необхідний.

  З введенням в СНИП нових вимог питання про освоєння виробництва нового «теплого» цегли постало дуже гостро. Одним із шляхів досягнення необхідного рівня вимог є збільшення пустотности. І на вітчизняному ринку вже з'явився ефективний, а не так давно з'явився і надефективним пористий цегла. Виробників такої цегли у нас поки що небагато. Тон в освоєнні його виробництва серед російських виробників, безумовно, задає фірма «Вінербергер Цеглина» дочірнє підприємство концерну Wienerberger, побудувавши в Україні два заводи, призначений саме для виробництва поризованного теплого цегли. Тобто австрійці просто привезли сюди свою технологію виготовлення, і для них було цілком природно почати виготовляти не просто цеглу, а саме «теплий» - надефективним пористий цегла.

  І як наш споживач поставився до появи на ринку такого цегли?

  Масовий споживач, як, втім, і більшість будівельників, поки переваги властивостей запропонованої прогресивної будівельної новинки не усвідомили і тому ніяк на її появу не відреагував. І всі розмови про СНіП і збільшених з 2000 року вимоги з енергозбереження, як для споживача, так і для проектувальника і архітектора поки, на жаль, не доходять. Вони про них не знають. Або не хочуть знати. І навіть якщо в нових великих проектах (в них в основному використовується залізобетон) якісь нововведення і з'являються, то як поводитися з цеглою, як з нього будувати будинок - цим більшість проектантів поки не опанувала. Загалом, все поки мовчать,

  Звичайно, складно наочно побачити, що являє собою будинок у відношенні тепловтрат. Створений для суто медичних цілей тепловізор опинився в цьому відношенні незамінним помічником для будівельників.

  У такому приладі червоним кольором висвічуються ті місця в будинку, через які йдуть тепловтрати. Так ось, побудований із застосуванням енергозберігаючих технологій будинок на тепловізорі повинен бути чорним, за винятком хіба що вікон і дверей. Це означає, що його стіни з зовнішнього боку мають температуру зовнішнього повітря. Наші ж будинку із зовнішнього боку мають температуру на кілька градусів вище, ніж температура зовнішнього повітря. Тобто весь будинок світиться, не кажучи вже про вікна і двері. І сумарні тепловтрати і виливаються в ті самі 40%. За рахунок цього будь-яке місто - це, свого роду, теплової оазис у навколишньому його «пустелі». І саме тому в великих містах існує свій мікроклімат з власної погано передбачуваною погодою.

  А може бути не треба ні споживачів, ні проектувальників агітувати і закликати?
Адже на будь-яку агітацію і заклики вони реагують погано. Давайте спробуємо провести елементарний розрахунок, оскільки цифр люди вірять більше, ніж агітації. Який товщини повинна була бути цегляна стіна з суцільного будівельної цегли за нормами, що діяли до 1996 р? Товщина цегляної стіни по тим нормам повинна була складати 510 мм. Ніяких інших вимог СНіПами не обумовлювалося.