г. Киев ул. Героев Днепра 31б
Показать на карте

Цегляна кладка в зимовий час - будуємо будинок без помилок

Цегляна кладка в зимовий час - будуємо будинок без помилок

З настанням холодів властивість води перетворюватися в лід робить сильний вплив на цегляну кладку. Холодна температура повітря «цементує» льодом частини кладки в досить міцний моноліт. Однак ця реакція триває лише до настання відлиг. Внутрішні зусилля, що утворюються в замерзаючому розчині, порушують міцність цегляної кладки. Щоб уникнути неприємних наслідків і помилок, прислухайтеся до порад професіоналів. Для хорошого обтиску швів розчин ще до замерзання розстеляють короткими грядками - під 2 ложкових цегли у верстах і під 4-6 у забутку.

Будматеріал на розчин укладають якнайшвидше, прагнучи, без зайвої витрати часу, звести кладку по висоті. Прискорити процес потрібно для того, щоб розчин в нижніх рядах ущільнився під тиском верхніх рядів кладки до замерзання - так збільшується щільність і міцність стіни. Стіни і стовпи кладуть рівномірно або в межах між осадовими швами, не роблячи розривів по висоті більше чотирьох метрів. Відразу після зведення цегляної кладки в межах поверху негайно встановлюють збірні перекриття.

Товщина швів

Товщина швів аналогічна розмірам для літньої кладки. Справа в тому, що стіна, викладена взимку, замерзає за пару годин, а обтиснення НЕ отверділого розчину трапиться тільки після повного відтавання кладки. Якщо зробити товщину швів великою, процес відтавання дасть значну осадку і може навіть зруйнувати кладку. При перервах в процесі, цегляну стіну необхідно накрити матами або толем насухо, а перед тим, як знову приступити до роботи, кладку цегли очищають від снігу, криги і замерзлого розчину. Якщо збираєтеся зробити перерву, не залишайте шви верхнього ряду незаповненими розчином. Регулярно перевіряйте вертикальність кладки, оскільки відхилення стін можуть стати причиною ще більшої кривизни і руйнування при весняній відлизі. Щоб підігрітий розчин не охолов до застосування, намагайтеся використовувати його за 20-25 хвилин. Ні в якому разі не використовуйте замерзлий розчин і не розбавляйте його гарячою водою, оскільки вода, додана після замерзання, утворює багато часу, заповнених льодом, в результаті чого розчин в швах стане рихлим і неміцним при відтаванні.

Замерзлий до схоплювання розчин повертається на розчинний вузол для переробки. Привозити розчин на будмайданчик слід в утеплених контейнерах або самоскидах, щоб він не остигав за час доставки, а вивантажувати потрібно безпосередньо в утеплені ящики.

Марка розчинів

Марки розчинів залежать від температури повітря, склад підбирають з метою забезпечення міцності і стійкості цегляної кладки під час відтавання і в наступний термін експлуатації будівлі. Протягом одного зимового періоду не зводите стіну з лицьової цегли вище п'ятнадцяти метрів. Роботи ведуться на відкритому повітрі, з використанням блоків правильної форми на теплому розчині. Специфіка цього методу в тому, щоб розчин в швах, замерзлий відразу після зведення кладки, повністю затвердів навесні, в момент відтавання, і частково до замерзання, за рахунок плюсової температури розчину, а також при штучному відігріві. При швидкому замерзанні в швах утворюється в'язка речовина, змішана з піском і «Зацементована» льодом. Розчин дуже швидко втрачає пластичність, в результаті чого горизонтальні шви виявляються погано ущільнені. При відтаванні вони обжимаються вагою верхньої кладки, що може дати істотну і нерівну усадку, а також створити загрозу міцності стіни. При ранньому заморожуванні цегляної кладки підсумкова міцність розчину, що купується після відтавання і 28-денного затвердіння при плюсовій температурі, знижується майже в 2 рази. При роботах в зимовий період необхідно періодично контролювати якість розчину, а також дозування добавок. Навіть якщо ви використовуєте розчин підвищеної морозостійкості, шви важливо якісно заповнити до замерзання. Для цього покрийте розчином невеликі ділянки, якнайшвидше покладіть цеглу і зробіть розшивку. На час перерв не забувайте вкривати незакінчену роботу шаром толю або цеглою насухо.

comments to "Цегляна кладка в зимовий час - будуємо будинок без помилок"